De makkelijkste weg voor het beste resultaat

De makkelijkste weg voor het beste resultaat

Als een weg heel zwaar en moeilijk is, zal de eindbestemming ook wel heel erg mooi en waardevol zijn. Je doorstaat immers geen ellende om vervolgens ook een matig eindresultaat te behalen?!

Intuïtief zijn wij geprogrammeerd om een moeizame weg te koppelen aan een goed resultaat. Hoe moeilijker de weg, hoe beter wij het resultaat vinden.

Dit principe heet ‘cognitieve dissonantie’. Het houdt in dat als je gedrag en gevoel niet op één lijn zijn, je psychologisch naar wegen gaat zoeken om een situatie en je gevoel weer op één lijn te krijgen. Oftewel: je past je gevoel aan, zodat deze weer klopt met jouw gedrag.

Een mooi voorbeeld hiervan is de ontgroening bij studentenverenigingen. Je doorgaat met elkaar allerlei ellende en onplezierige ervaringen, wat de deelnemers eigenlijk een rotgevoel geeft. Het principe van cognitieve dissonantie maakt echter dat alle deelnemers hun gevoel afstemmen aan de situatie. Onbewust denken alle deelnemers: “Het was een rotontgroening, oftewel, de vereniging moet wel héél leuk zijn!” Zo creëert een ontgroening door middel van psychologie zeer effectief enthousiaste en loyale deelnemers. Een moeilijke weg, dus een fantastische vereniging.

Maar ook op andere gebieden zijn wij geneigd een de moeilijkste weg te koppelen met het als ‘beste’ ervaren resultaat. En daaraan gekoppeld zijn wij geneigd om de makkelijkste weg te koppelen met een als ‘minder’ ervaren resultaat.

Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Soms, vaak zelfs, is de weg van de minste weerstand, tevens de snelste weg, en de snelste weg betekent: resultaat. De weg van de minste weerstand is bijvoorbeeld die weg waarop al voorwerk is gedaan, waar belanghebbenden al de juiste infrastructuur voor hebben, of is simpelweg direct mogelijk.

De moeilijkste weg kiezen kan beteken dat een project verzand in getouwtrek, budgettekorten, en wellicht leidt deze route nooit tot een resultaat. Of deze weg leidt tot een éven goed resultaat, maar waarom zou je dan niet de makkelijkste weg hebben gekozen?

Dus sta af en toe even bij jezelf stil. Zijn er meerdere wegen naar Rome? Waarschijnlijk wel.

Zo ja, waarom kies je niet de makkelijkste weg?

Misschien is de makkelijkste weg ook wel de beste.

Deel dit bericht

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *