“Ik moet gelukkig zijn – NU!” En over waarom dat averechts werkt

“Ik moet gelukkig zijn – NU!” En over waarom dat averechts werkt

We willen allemaal gelukkig zijn. Nee, we móéten allemaal gelukkig zijn. En wel NU!

Hoe welvarender wij worden, hoe groter het maakbaarheidsdogma soms is. Hoe kun je tenslotte ongelukkig zijn, terwijl wij alle middelen voorhanden hebben: een dak boven ons hoofd, elke dag voldoende te eten, en aan het eind van de maand nog voldoende geld over om te sparen.

Geluk en ongeluk lijkt soms ook gelijk te staan aan de positieve en aan de negatieve emoties. Dat betekent: gelukkig zijn is blijheid, tevredenheid, ontspanning. En ongelukkig zijn betekent verdriet, rouw, boosheid, verveling of frustratie.

Wanneer wij tijdelijk boos of verdrietig zijn noemen wij ons minder gelukkig. Wanneer wij vrolijk of relaxed zijn noemen wij ons gelukkig. Negatieve emoties worden uit de weg gewerkt, klein gemaakt, of simpelweg niet benoemd. Want waar je niet over spreekt, dat is er zogenaamd niet.

Maar hoe hoger de druk om “gelukkig” te zijn is, hoe ongelukkiger wij ons voelen. Want hoe preciezer je kijkt of je wel volop gelukkig bent, hoe meer frustratie en verdriet je zult voelen dat je misschien – tijdelijk? – niet zo “gelukkig” bent.

Werkelijk geluk zit niet in de vraag of jij je NU gelukkig voelt. “Een echt gelukkig man is veel te druk met het bouwen van een boot, of het schrijven van een symfonie”, om zich nog bezig te houden met die onnozele vraag, zoals de psycholoog Wolfe al beschreef in 1932.

Filosoferen over of je gelukkig bent – of juist niet – is niet zo van belang. Het gaat erom dat je doet wat jij wil doen, en dan volgt de rest vanzelf. Wat een geluk!

Leergang Levenskunst

Samen met anderen oefenen met geluk? Volg de Leergang Levenskunst. Start op 24 september. Meer informatie op: www.zinnignoord.nl/programmas/leergangen

Deel dit bericht

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *