Community Manager voor app CoronaCheck

Community Manager voor app CoronaCheck

Januari 2021 luidde de start van een hele mooie, nieuwe opdracht voor mij. Ik werd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd als Community Manager voor de app CoronaCheck. De ambitie was om deze nieuwe app te ontwikkelen midden in de open source community. Alle code werd openbaar. Onder mijn begeleiding mochten experts en critici wekelijks meepraten over belangrijke ontwikkelkeuzes.

Een project met hoge verwachtingen, onder enorme druk en in een polariserende samenleving. Gebonden aan hoge eisen op het gebied van transparantie, privacy, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. 

… maar het is gelukt!  De app is dankzij intensieve samenwerking met de verschillende partijen in een halfjaar tijd gelanceerd. Met dank aan de app konden we deze zomer op vakantie.

Wat een rollercoaster! Het was fantastisch om in een snelkookpan met de rest van het team deze nieuwe app neer te mogen zetten. En mijn bijdrage te leveren aan de bestrijding van de pandemie.

Resultaten

Ik ben enorm trots op dit mega project en heb wat interessante cijfers op een rij gezet:

300 communityleden

Via het Slack-kanaal, dat ik managede, keken circa 300 communityleden mee met de nieuwe ontwikkelingen van deze nieuwe app. Hier deelden zij hun zorgen en wensen. Of hielpen met testen, probeerden de app te hacken of te integreren met een eigen app.

25 wekelijkse meedenk-sessies

Totaal heb ik circa 25 wekelijkse meedenk sessies georganiseerd. Tijdens deze sessies konden community en team met elkaar in gesprek. Sommige gesprekken waren hoog-technisch en andere juist emotioneel. Zo organiseerde ik sessies over cryptografie, maar ook over de maatschappelijke en persoonlijke gevolgen van de pandemie.

0 verwijderde communityleden

Ondanks, of misschien wel juist dankzij,  de strenge communityregels op het gebied van respectvolle communicatie heeft iedereen die dit wilde bij kunnen dragen. Er zijn gedurende het volledige traject geen leden uit de community verwijderd. Een prestatie waar ik echt trots op ben, helemaal in de polariserende maatschappelijke context. We voerden het gesprek met respect!

17 pagina’s met code en design

Er zijn totaal 17 nieuwe repositories (=pagina’s met code en designs) aangemaakt op het GitHub-account van VWS, waarop iedereen de laatste versies van de open toegankelijke code kan reviewen. Dat kan trouwens nog steeds. Zie github. com/minvws

8 miljoen app downloads

De CoronaCheck-app is inmiddels meer dan 8 miljoen keer gedownload.

En nu? Mijn taken als Community Manager voor de CoronaCheck lopen op hun einde. Ik ben dus weer beschikbaar voor nieuwe, gave projecten! Weet je een mooi project waar ik als Community Manager de stem van een groep kan vertalen naar een nieuw product? Als Community Bouwer een nieuwe community mag vormgeven? Of als Stakeholder Manager de externe communicatie helder kan inrichten? Laat het me vooral weten!

Deel dit bericht

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *